Despre SAONRC

Află despre noi,

Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului


Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) este organizație non-profit cu personalitate juridică, înființată în baza procesului-verbal de constituire din data de 15.07.2015, a Legii nr. 62/2011 – privind dialogul social și  prin sentința civilă nr. 26/S din 02.10.2015, pronunţată de Judecătoria sector 3 - în dosarul nr. 26825/301/2015, înregistrat în Registrul special de evidenţă a organizaţiilor sindicale sub nr. 3/03.11.2015.
SAONRC are sediul în Bucureşti, Bd Unirii nr.74, bl.J3B, tronson II+III, mezanin, camera 17, sector 3, cod de înregistrare fiscală 35226567 și este reprezentat legal de PIETRIȘ Ionela-Monica-Președinte.

Este o organizație liberă, independentă, care reunește în baza liberei adeziuni și fără nicio îngrădire salariații din cadrul instituției, fără deosebire de naționalitate, sex, vârstă, convingeri politice sau religioase.

SAONRC garantează și apără exercitarea drepturilor sindicale și libertatea de opinie a tuturor membrilor de sindicat, prevăzute în legislația națională, tratate și convenții internaționale la care România este parte, precum și în contractele colective de muncă.

SAONRC acționează pentru realizarea următoarelor scopuri și obiective principale:
-  susţinerea, la toate nivelurile, a drepturilor şi intereselor membrilor săi;
-  apărarea libertăţii de acţiune şi de opinie a membrilor de sindicat;
- urmărirea asigurării protecţiei profesionale şi sociale pentru membrii SAONRC;
- formularea şi susţinerea de proiecte de acte normative sau modificări ale legislaţiei existente, referitoare la oricare dintre drepturile şi/sau interesele legitime ale membrilor săi;
- organizarea şi susţinerea unor acţiuni cu caracter profesional, economic, social, cultural şi sportiv;
- promovarea şi susţinerea unor acţiuni care urmăresc îmbunătăţirea condiţiilor de muncă;
- demersuri permanente în vederea perfecţionării cadrului normativ specific organizării şi funcţionării activităţii;
- colaborarea cu alte organizaţii sindicale din ţară şi din străinătate;
- promovarea şi îmbunătăţirea activităţii sindicale;
- apară în faţa conducerii instituţiei, a altor autorităţi publice, instanţelor judecătoreşti, a organelor de jurisdicţie, drepturile şi interesele membrilor săi care decurg din legislaţia muncii, a contractelor individuale sau colective de muncă, prin apărători proprii sau aleşi;
- întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, formulează acţiune în jurisdicţie în numele membrilor săi. Introduce şi susţine în instanţă acţiunile formulate, numai cu acordul celui în cauza.
- negocierea și încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate;
- să participe la elaborarea și avizarea Regulamentului de ordine interioară;
- promovarea drepturilor membrilor de sindicat referitoare la salariu, condiții de muncă, timpul de muncă și de odihnă, stabilite în muncă;

Principiile fundamentale de organizare si funcţionare ale SAONRC sunt Democraţia - Egalitatea în drepturi – Solidaritatea – Unitate.

 SAONRC este independent faţă de toate organele de stat, faţă de partidele politice şi faţă de oricare alte organizaţii, indiferent de nivelul la care acestea sunt organizate.

SAONRC are un număr de 43 de Grupe Sindicale, având în vedere că oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunal funcționează în Municipiul București și în fiecare județ de pe teritoriul României.
La nivelul fiecărui oficiu s-au constituit și funcționează câte o grupă sindicală reprezentată de către un Reprezentant Sindical ales pe un mandat de 4 ani – cu puteri  depline de reprezentare a membrilor grupei pe care o reprezintă, compusă din membri de sindicat  de la nivelul fiecărui oficiu al registrului comerțului teritorial.
În același condiții s-a constituit și funcționează la Nivelul Oficiului Național al Registrului Comerțului – sediul central – o grupă sindicală.

Referitor la structura organizatorică și de reprezentare - organele de conducere ale sindicatului sunt:
- Adunarea Generală
- Biroul Executiv.
Adunarea Generală este organul superior de conducere al sindicatului și poate fi: ordinară și extraordinară.
Adunarea Generală Extrordinară se convoacă în cazuri deosebite.
Adunarea Generală Ordinară se întrunește în ședință odată pe an.

Biroul Executiv este compus din 7 membrii, după cum urmează:
- președinte
- 5 vicepreședinți
- secretarul sindicatului.
Biroul Executiv se întrunește lunar, sau ori de câte ori este nevoie, în ședințe de lucru la care prezența președintelui de sindicat este obligatorie.
Biroul Executiv este ales de Adunarea Generală pentru un mandat de 4 ani.

Organul de control al activității sindicatului este Comisia de Cenzori care este aleasă de Adunarea Generală pe un mandat de 4 ani și are în componență un președinte și 2 membrii.

SAONRC și-a triplat numarul de membri numarati la constituire având cea mai mare creștere într-o periodă de diminuare semnificativă a personalului contractual din cadrul instituției, participând în negocieri colective și  acorduri în vederea obținerii unor drepturi pentru salariați.
SAONRC oferă beneficii membrilor săi:
- prin Federația Publisind la care suntem afiliați din 18.10.2022 s-a dezvoltat un sistem propriu de servicii absolut necomisionabile accesibile membrilor si familiilor acestora la prețuri preferențiale în baza unui card personalizat. Un sistem ce functioneaza ireproșabil, pus doar la dispoziția membrilor de sindicat, fară implicarea altor firme, entități bancare sau mecanisme financiare. Ofertele sunt actualizate permanent și pot fi vizualizate în platforma special creată: www.avantaje.publisind.ro. Astfel membrii de sindicat dețin carduri de membru publisind și au o multitudine de beneficii în următoarele categorii de servicii: sănătate, asigurări, sport, telefonie mobilă, turism, diverse alte servicii, precum și cardul de reducere pentru combustibil.
SAONRC prin Federația Publisind oferă acces la o serie de oferte și facilități dedicate membrilor.
SAONRC oferă sprijin material membrilor săi pentru evenimente deosebite: naștere, deces, pensie.
În sfera activității desfășurate SAONRC organizează:
- ședințe periodice și după caz întâlniri ale Biroului Executiv;
- ședințe și întâlniri la nivelul întregii organizații sindicale – respectiv cu participarea reprezentanților Grupelor Sindicale;
- informarea forurilor competente asupra problemelor semnalate de membrii organizației sindicale, inclusiv prin identificarea de soluții la problemele ridicate (la nivel de consilier al primului ministru pe linie sindicală – întâlnire asigurată de Federația Publisind);
-  întâlniri la nivelul ministerul coordonator cu participarea reprezentanților federației Publisind;
- întâlniri la nivel de ministere inițiatoare de propuneri legislative cu impact asupra membrilor de sindicat – la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – dezbatere legată de viitorul proiect al legii salarizării, act normativ cu implicații deosebit de importante în activitatea organizației sindicale.
- activitate susținută în scopul consolidări sindicatului și pentru realizarea unui acord optim pentru membrii și totodată în lupta pentru condiții echitabile la locul de muncă;
- informarea permanentă prin utilizarea de metode proprii de informare ale sindicatului privind acțiunile întreprinse și stadiul acestora;
- activitatea de organizare sindicală reprezintă un proces de învățare continuă în care toate strategiile și campaniile de organizare fac obiectul unei analize riguroase, astfel încât să se poate identifica în mod clar ce funcționează și ce nu, astfel încât strategiile și campaniile să poată fi îmbunățite, iar lecțiile să poată fi învățate pentru viitor.
Unul din țelurile activității sindicale este de a le oferii membrilor un sentiment de siguranță și securitate, ca parte a unei familii sindicale puternice.
Ideea esențială este aceea ca afilierea sindicală necesită un element de încredere, încrederea că, fiind membru sindical:
- angajatul va obține beneficii;
- sindicatul îi va promova interesele;
- în momomentele dificile sindicatul îi va fi alături.